Vissza a Hírekhez

Felmérés forgalomlassító műtárgyak létesítéséről

Valamikor, a település Bicskéről történő leválása után Óbarkon, a Szőlőhegy utca új aszfaltburkolatot kapott. Az aszfaltcsík keskeny volt, a rajta elhelyezett forgalomlassítók („fekvő rendőrök”) nem voltak igazán megfelelőek. Ebből néhány autósnak – aki nem kerülte ki őket –, anyagi kára is származott. A tavalyi évben aláírásgyűjtés indult a forgalomlassítók eltávolításának ügyében, az ívet közel ötvenen írták alá. A Képviselő-testület, az önkormányzat pénzügyi stabilitásának biztosítása érdekében az intézkedéseket az idei évre halasztotta.

Mindeközben ellentábor alakult, melynek tagjai szintén aláírásgyűjtésbe kezdtek, a „fekvő rendőrök” megtartására. Indoklásként felhozták, hogy a Szőlőhegy utcában sok a gyermek, akik az utcán játszanak. Félelmüknek adtak hangot, hogy a lassítók eltávolítása nyilvánvalóan a járművek sebességének gyorsulásához vezet.

A probléma az, hogy mindkét oldal érvei elfogadhatók. A technikailag nem megfelelően kialakított lassítók valóban próbára teszik az autók futóműveit, amíg az is valószínű, hogy a műtárgyak eltávolításával a járművek mozgása felgyorsulna.

A Képviselő-testület kompromisszumos megoldást ajánl, mely talán mindkét tábor igényeit kielégíti. Az Önkormányzat létesítene három darab – jobban kialakított – forgalomlassító műtárgyat, a Szőlőhegy utca érintett részének elején (15. házszám), a 42. házszám, és az 51. házszám előtt. Ezekkel a műtárgyakkal biztosított lenne a sebesség elfogadható mértékűre korlátozása, és az autók sem mennének tönkre.

Kérjük, szánjon némi időt kérdőívünk kitöltésére, hiszen véleménye fontos a döntés kialakításánál. A kérdőívet ide kattintva érheti el.