A település

Tisztelt Látogató!

Engedje meg, hogy röviden bemutassuk a település történetét, elhelyezkedését, kialakulását.

tájkép Óbarokról

Óbarok és Nagyegyháza települések - egészen a közelmúltig - sosem képeztek önálló közigazgatási és területi egységet. Mégis, a két települést földrajzi elhelyezkedése, valamint lakóinak múltja miatt, együtt szükséges kezelni.

Óbarok (Nagyegyháza) a Közép - dunántúli régió települése, fejér megye északi részén helyezkedik el, a megyeszékhelytől 50 kilométeres távolságban. A község a Vértes és Gerecse hegység találkozásánál, a Váli-víz által kialakított völgyben fekszik.

Óbarok településen található, az országban egyedülálló hosszúságú fedetlen mészkőfal.

tájkép a sziklákról

Óbarok első történeti említése 1365 évből való. Nagyegyházáról (korábbi neve Németegyháza) furcsa módon, csak 1703-tól találhatók írásos feljegyzések, pedig a kutatók jelentősebb településnek tartották, valamint erre utal az un. „Templomfölde dűlőben” megtalálható vélhetően Árpád-kori templomrom. A középkorban a két település pusztaként van említve, mely az akkori mezőgazdaság egyik fontos településszerkezeti eleme. Vélhetően a tatárjárás, valamint a török betörése során a települések többször kiürültek, azonban kedvező földrajzi elhelyezkedésük miatt, már az akkori emberek is letelepedésre alkalmas helynek találták, ezért a puszták újra benépesedtek. A török kiűzetése után a két település útjai különváltak és egészen 2000. évig úgy is maradtak. Nagyegyházán a Batthyány uradalom jobbágyai gazdálkodtak, a település területét sajátjuknak tekintették. Óbarok a köznemesség birtoka volt, vagy 19 nemesi ranggal bíró családnak létezett itt földbirtoka.

2000. évben Óbarok és Nagyegyháza lakosai úgy döntöttek, hogy önálló községet alakítanak, azonban pénzszűke miatt, a szomszédos településsel, Felcsúttal alakítottak körjegyzőséget. 2004. év végén Felcsút község képviselő testülete határozott úgy, hogy felbontja a körjegyzőséget, így 2005. januárjától Óbarkon alakult Polgármesteri Hivatal, mely mindkét településrész igazgatási feladatait ellátja.