Higiéniai tájékoztatás

Ha teljesen biztonságban szeretnénk magunkat érezni a következőket tegyük a vírus ellen:

Az alapvető kiindulópont a higiénikus életrend (folyamatos takarítás,  fertőtlenítős törölgetés a kilincseken, telefonokon, távirányítókon, kapcsolókon, pultokon, asztalokon, székek karfáin stb.).  Nálunk folyamatosan van egy edényben hypos víz, amiben benne van egy törlőkendő, akinek eszébe jut használja, törölget.

Fontos, hogy ebben az időszakban, a járvány időszaka alatt magas, minimum 60 Celsius fokon mossunk mindent, amit csak lehet. A gyakori kézmosás, melynek folyamata is és az alapossága is fontos, segít elkerülni annak lehetőségét, hogy a kezünk által a vírus a szánkon, orrunkon, szemünkön stb. keresztül a szervezetünkbe jusson. Ha így teszünk, kialakítottuk a saját kis lakásunkat egy biztonságos, vírusmentes övezetté.

Azonban ha bármilyen céllal ki kell mennünk az udvarra, utcára, boltba, vagy dolgoznunk kell járni már nem vagyunk „sterilek„. A boltok és a munkahelyünk saját felelőssége megteremteni ugyanezt a higiénikus környezetet. Nehéz, nagyon nehéz ezt megtenni ott, ahol percenként sok ember fordul meg. Ezért tekintsük ezeket a helyeket olyan helyeknek, ahol megvan az esélye annak, hogy vírussal találkozhatunk. Ha itt, ezeken a helyeken is betartjuk a fontos, higiénikus előírásokat, ha használjuk az egyéni védőeszközöket, (ne szégyelljünk maszkot, kesztyűt húzni) elkerülhetjük a bajt!

Mi történik amikor hazatérünk: ruhánkon, kezünkön, hajunkon megtapadhatott a vírus, amiket behozunk a tiszta, fertőtlenített lakásunkba. Ezért ebben a pár hétben, amikor valami miatt (bolt, munkahely, gyógyszertár) el kell hagynunk az otthonunkat ne legyünk felelőtlenek és lusták! Minden alkalommal a hazaérést követően vegyük át otthoni ruhánkat, de előtte zuhanyozzunk le, hajmosással, alaposan. Az utcai ruhánkat tegyük olyan helyre ahol el van zárva a higiénikus környezetünktől, vagy mossuk ki (én minden levetett utcai ruhámat a szennyestartóba teszem a kabát kivételével, mert azt külön tárolom a kazánházban)!

A vásárolt termékek csomagolásait is áttörlöm, megeshet, hogy azon is megtapadt a vírus!

Ha fellép a gyanúja annak, hogy megfertőződtem: Az esetek többségében az első héten jönnek a tünetek. A második héten tapasztalt tünetek gyengébbek, de UGYANÚGY FERTŐZŐEK! Tehát ha enyhe lefolyású tünetekkel jelentkezik rajtunk az influenzához hasonló tünetegyüttes, akkor sem szabad közösségbe mennünk! Maradjunk otthon (karanténban). Telefonon értesítsük háziorvosunkat, ha nem sikerül, akkor kérjük az utcafelelős segítségét.

A 65 év felettiek a legveszélyeztetettebbek. Legyengült szervezetük nehezen, vagy egyáltalán nem tudja legyőzni a vírust. Nekik otthon van a helyük! Se bolt, se kocsma, se orvos, se gyógyszertár, se posta! Nincs ok, amiért ki kellene menniük a biztonságos higiénikus lakásukból. Az utcafelelősök és az Önkormányzat mindent megold helyettük, ha a család nem segít. Nyugodtan szóljunk rá az idősebb lakosokra, hogy menjenek haza! Esetleg segítsünk nekik helyettük megoldani a boltot, postát, stb. Legyenek felelősségteljesek, tiszták! Csúnya kimondani: kerüljék azokat az embereket a postán, boltokban (ezeken a helyeken amúgy is célszerű betartani a kb. 2 méteres távolságot) akiken látszik, hogy nem szoktak, vagy tudjuk, hogy nem szoktak mosakodni! És még egy fontos dolog: szokjunk hozzá, ne legyen kellemetlen elkerülni a kézfogást, ölelést, puszit! Nem ciki visszautasítani sem.

Egészségünk mindennél fontosabb!

Óbarok, 2020. március 22.

Mészáros Kartal, polgármester sk.